Mak je zdravý a plný vlákniny. Má nezameniteľnú chuť a vždy ak mám makový koláč, spomeniem si na detstvo. Na ten pravý makovec s džemom. Pôvodný recept je ale totálne kalorický, tak som skúsila fit verziu, ktorá je svieža a nebude vám po nej tak presladeno. A kedže mám teraz času na vypekanie viac ako dosť, popremýšľala som si, že by som mohla spraviť aj nejaký malý experiment. Bábovku s plnkou naspodu. Všetko potrebné máte určite doma, tak šup do kuchyne
- 200 g ovsené vločky
- 15 g chia semiačok
- 5 g slnečnicových (alebo doplňte chia)
- 70 g mletého maku
- 125 g tvaroh (nízkotučný)
- 1 hruška (cca 100g)
- voda alebo mlieko na zriedenie cesta
- 30 g medu
- 1 vanička tvarohu, 60 ml mlieka + 100- 200g mrazené ovocie navrch (ak chcete)

Chia, slnečnicové semiačka a hrozienka zalejeme horúcou vodou a necháme “boptnať”. Všetko okrem tučného tvarohu, mlieka a ovocia vymiešajte spolu. Formu na bábovku vymažeme olejom, vysypeme kokosom/múkou, čo máme po ruke. Nalejeme cesto do formy a navrch pridáme vymiešaný tvaroh s ovocím. Pečieme cca 45 minút až hodinku na 170 stupňoch.
A spočítala som vám aj kcal
celá bábovka má 1973 kcal, 86 g bielkovín, 225 g sacharidov, 75 g tuku a 31 g vlákniny.
Ja som nakrájala bábovku na 15 kusov, to máme cca 1kus – 130kcal, 8g bielkovín, 15 g sacharidov, 5 g tuku a 2g vlákniny.







