ŠPENÁT. Je zdravý, milovaný a nenávidený. Obsahuje nerozpustnú vlákninu, ktorá pomáha pri pocite nasýtenosti (a zároveň má nízku energetickú hodnotu), je výborným doplnkom na lepšie a ľahšie trávenie. Hrsť špenátu má v sebe skvelé kombinácie vitamínov a minerálov. Pravidelná konzumácia pomôže zlepšiť zrak a pre tehotné ženy obsahuje doporučenú dávku kyseliny listovej. V detstve ste možno ani vy nemali radi špenátové prívarky, ale keď si pripravíte tieto palacinky, určite zmeníte názor. A ak má niekto problém s farbou, že sú palacinky zelené, veď život má byť farebný, no nie? 🙂
Budeme potrebovať:
Cesto na palacinky
- 2 balíčky baby špenátu
- 130 ml mlieka
- 120 ml vody
- 120 g špaldovej múky
- 2 ks vajce
- 3 polievkové lyžice oleja
Náplň (ale môžete zvoliť čokoľvek, čo vám chutí)
- lučina
- údený losos
- cibuľa, cesnak, soľ, korenie podľa chuti
Postup
Sparíme si špenát a nadbytočnú vodu vyžmýkame. Suroviny na palacinky si vymiešame spolu v mixéri, aby sme nemali hrudky. Pridáme špenát a cesto zmixujeme do hladkej konzistencie. Cesto necháme odpočívať v chladničke aspoň 20 minút.
Potom si vymastíme panvicu olivovým olejom a pečieme palacinky. Robte ich radšej tenké, mne väčšia vrstva nešla pretočiť.
Papierovou utierkou odsajeme olej, natrieme lučinou a poukladáme lososa. Navrch trošku korenia, soli, zatočiť a zjesť. No mňam!
Z cesta nám vyjde 6 palaciniek (ak robíte hrubšie, menej).
1 kus/ 213 kcal
bielkoviny: 11 g
sacharidy: 17 g
tuky: 10 g
vláknina: 3 g
Leave a Reply