Kokosové mlieko – mlieko, ktoré vlastne mliekom nie je. Neobsahuje laktózu, sóju, lepok, cholesterol, „zlé“ tuky a je vhodný pre vegánov. Táto nie moc bežná delikatesa je vynikajúcim zdrojom vitamínu B12, a ďalších zásadných živín, ako napríklad vápnika, vitamínu A, vitamínu D, a horčíka. Navyše, je bohatým zdrojom zdravých mastných kyselín.
Receptom z kokosového mlieka by sa nemali tešiť, len čitatelia s intoleranciou na laktózu, či alergiou na sóju. Pre vynikajúcu chuť a prospešné vlastnosti by im mal dať šancu naozaj každý, kto má rád mlieko a hľadá chutnú a zdravú alternatívu.
Tuky? Áno, ale bez starostí!
Kokos je vo všeobecnosti, (nanešťastie), spájaný s vysokým obsahom tuku, a preto sa mu ľudia zvyknú vyhýbať. Avšak tuky, ktoré sú obsiahnuté v kokosovom orechu patria medzi mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom. Tieto mastné kyseliny sú diametrálne odlišné od tých s dlhým reťazcom, ktoré sú neslávne spájané so srdcovými ochoreniami.
Mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom sú známe pre svoje protivírusové a protizápalové účinky, a tiež ako silné posilňovače imunity. Najoceniteľnejšie účinky sa však skrývajú v ich priaznivom vplyve na znižovanie cholesterolu, preto nám pri chudnutí môžu skôr pomôcť, ako uškodiť.
K všetkým týmto benefitom sa navyše pripája neskutočne lahodná chuť!
Koksové mlieko pomáha absorbovať vitamíny rozpustné v tukoch, hlavne tie, ktoré sú obsiahnuté v mrkve alebo sladkých zemiakoch. Na inšpiráciu Vám prinášame chutný a veľmi zdravý recept.
Zemiaková kaša s kokosovým mliekom
Budeme potrebovať:
2 stredné sladké zemiaky
3-6 čajových lyžičiek kokosového mlieka
1/2 čajovej lyžičky škorice
soľ podľa chuti
Očistíme, uvaríme a nakrájame zemiaky. Ak chcete, môžete predtým zemiaky ošúpať, ale pamätajte, že šupka obsahuje najviac vitamínov a živín. Keď budú zemiaky pekne mäkké, (cca 25 minút), popučíme ich vidličkou vo väčšej mise a postupne pridávame ostatné ingrediencie.
Dobrú chuť!
Leave a Reply