Dnes pečieme bez lepku a bez laktózy. To bolo hlavné kritérium, ktoré som brala do úvahy, keď som piekla túto tortu. Zvolila som preto kokos a vajcia, ktoré spolu skvele držia a majú lahodnú chuť. Nie všetky sladkosti, ktoré sú bez múky musia byť suché alebo ťažké. Ak máte problém s lepkom a mliečnymi výrobkami, skúste si s nami upiecť tortu, ktorá vás svojou chuťou naozaj dostane!
Budeme potrebovať
Korpus
- 6 vajec
- 200 g kryštálový cukor
- 1 balíček vanilkového cukru
- 220 g kokosu (alebo kokosovej múky)
- prášok do pečiva
Oddelíme si žĺtka od bielkov. Do žĺtkov pridáme vanilkový cukor a kryštálový a v kuchynskom robote vymiešame tak, aby sme mali svetložltú farbu zmesi. Postupne pridávame kokos a prášok do pečiva. Ja som mala zmes veľmi suchú, preto sa nebojte a prilejte vodu (pokojne aj 200-300 ml). Bielky si vyšľaháme do nadýchaného snehu. Na záver do zmesi zľahka vmiešame sneh z bielkov a cesto dáme do tortovej formy (toto množstvo je na 24 cm priemer). Formu stačí vymastiť olejom a vysypať kokosom. Pečieme na 180 stupňoch asi 40 až 50 minút. Kontrolujte si však korpus, lebo každá rúra pečie inak. Stačí, aby ste mali špáradlo po zapichnutí suché.
Plnka
- 400 ml bezlaktózovej smotany
- 1 biela čokoláda
- 5 lyžíc kokosu
Deň vopred si v smotane rozpustíme čokoládu a dáme do nádoby a necháme v chladničke. Na druhý deň zmes vymiešame a pridáme kokos.
Korpus sme si rozrezali na dve polovice. Jednu natrieme džemom (nešetrite, ja som použila celé jedno balenie). Na džem si navrstvíme plnku (ale 1/3 si odložte na vrch torty).
Pekne ju ponatierame aj zvrchu, ozdobíme podľa chuti (čokoláda, orechy, ovocie). Aby nám korpus pekne nasiakol, necháme tortu ešte dve až tri hodiny v chladničke.