Brownie je jeden z dezerotv, ktorý si väčšina z nás asi ťažko odpustí :). Spojenie čokolády, orieškov.. nuž, tomu sa ťažko odoláva. Tuky, tuky. A čo keby sme brownies urobili trochu inak? Zameníme múku a cukor za zdravšie potraviny a voilá, máme chutné brownies na svete :). Pri príprave nebudeme potrebovať žiaden olej a ani maslo. Naše avokádo totiž obsahuje zdravé tuky, ktoré tieto menej zdravé ingrediencie zastúpia.
Avokádo obsahuje veľa užitočných živín, dokonca viac draslíka ako banány. Je bohaté na vlákniny, má protizápalové účinky, znižuje hladinu triglyceridov a cholesterolu a… mohli by sme pokračovať, avokádo je super zdravá bomba! Ale pri jeho konzumácii radšej opatrne, vysoké množstvá denne sa naozaj neodporúčajú, lebo avokádo tvorí zo 77% hlavne tuk.
Budeme potrebovať:
- pol šálky špaldovej hladkej múky
- 3 vajcia
- zvolenský smotanový jogurt – biely
- pol šálky kakaa alebo granka
- pol šálky vody
- 1 avokádo
- 5 lyžíc medu na dosladenie
- orechy na zdobenie
Postup:
Jednoduchý :-). Roztlačíme si zrelé avokádo videličkou, pridáme k nemu vajcia a rozmixujeme do hladka. Postupne pridáme zvyšné suroviny a na záver osladíme medom.
Zmes vylejeme do formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie a posypeme blanšírovanými mandľami. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Čas pečenia sa môže líšiť, odporúčam max 30 minút.