Chceme vám ukázať, že ak doma nemáme mäso ale len trochu cukety, fazule a zeleniny, vieme vykúzliť ozajstnú mňamku. Toto jedlo je vhodné pre bezlepkových alebo vegánov. Alebo pre všetkých milovníkov cukety.
Cuketový guláš je super ľahké jedlo, ktoré zasýti a s trochou dobrých korenín bude chutiť ako ozajstný guláš. Pridali sme doň fazuľu, vy môžete aj šošovicu, tofu alebo inú strukovinu (s cícerom by sme boli ale opatrnejší).
Budeme potrebovať:
140 g fazule (suchý stav)
100 g cibule
400 g cukety
20 g cesnak
150 g rajčín (čerstvé)
150 ml kokosového mlieka
olej (lyžica polievková)
tamari (tri lyžice)
voda
korenie, soľ, kurkuma, kari, paprika.. (podľa chuti)
Fazuľu si necháme odmočiť (ideálne cez noc). Nadrobno si nakrájame cibuľu a cesnak a smažíme na lyžici oleja. Ideálne aspoň 5 minút, aby bola cibuľa zlatá a cesnak poriadne prevoňal kuchyňu. Pridáme cuketu, ktorú sme zbavili šupky a nakrájali na kocky aj s rajčinami. Premiešame a necháme cuketu a rajčiny, aby pustili šťavu (3 minúty). Podlejeme kokosovým mliekom, pridáme korenie podľa chuti + omáčku tamari, ktorá je slaná a dodá nášmu gulášu potrebnú chuť a privedieme k varu.
Keď nám zabuble kokosové mlieko, do guláša nasypeme fazuľu a pridáme 0,5l litra vody. Necháme vyvariť a ochutnávame. Keď bude fazuľa uvarená a cuketa sa bude rozpadávať, sme hotoví! Ak ste však fauľu zabudli namočiť, ako ja, vodu budete prilievať každú pol hodinku po 400-500ml. Môže to trvať dlhšie, aj dve hodinky. Pridávajte preto s vodou aj korenie.
Cuketový guláš bude výborne chutiť s ryžou, tortilami alebo aj zemiakmi. Ja som prihodila trošku ryže, ktorú som mala zvyšnú v hrnci a bola to super vyvážená večera. Dobrú chuť 🙂