Narodeninové torty s kilom marcipánu a maslových krémov nie sú nič pre mňa. Torta by predsa mala byť ľahučká, nadýchaná a hlavne, mala by super chutiť :)! Ak ste na tom rovnako, poďte si so mnou upiecť super lahodnú tortu. Krém stačí spraviť zo šľahačky a odľahčeného tvarohu a celý zázrak je na svete.
Čo budeme potrebovať na našu tortu?
- 5 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 170 g hladnej múky
- pol balíčku prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 25 g masla
Krém
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 250 g tvaroh
- džem (alebo sirup) na potretie korpusu
+ ak chcete do torty ovocie odporúčam mandarinky, jahody, či ananás
Postup
Oddelíme si žĺtky od bielkov. Z bielkov a špetky soli vyšľaháme tuhý sneh. Šľahajte naozaj poriadne, aby bol sneh naozaj nadýchaný a pevný. Po vymiešaní doňho prišľahajte 50g kryštálového cukru. Žĺtka si vymiešame s rozpusteným maslom, vanilkovým cukrom a 100 g kryštálového cukru. Opäť šľaháme poriadne, do peny. Ak to aj chvíľu potrvá, nevadí. Čím lepšie spracujeme cesto, tým krajšie sa nám korpus upečie.
Múku pomiešame s práškom do pečiva a dáme bokom. K snehu zamiešame (opatrne) vymiešanú žĺtkovú penu. Miešame naozaj opatrne, buď ručne alebo na najnižších otáčkach mixérom. Potom po lyžiciach pridáme múku s práškom do pečiva. Pár ľahkých ťahov na premiešanie a cesto presunieme do poriadne vymastenej formy, ktorú sme vysypali kokosom (môžete aj hrubou múkou, ale ja mám radšej kokos 🙂 ).
Pečieme 30 až 40 minút vo vyhriatej rúre na 180 stupňov.
Korpus necháme úplne vychladnú (pokojne aj dve hodiny). Nesmieme rezať do horúceho, mohol by sa nám zmrviť.
Môžeme ho prerezať na 2 časti, ale pokojne aj na tri, ako vám vyjde. Ja som spravila iba dve časti- obe som poriadne natrela džemom a čerešňovým sirupom.
Šľahačku si vyšľaháme do tuha a pridáme k nej tvaroh. Môžeme osladiť medom, prípadne cukrom, čo máte radšej. Krém natrieme na cesto a môžeme naň poukladať ešte ovocie. Priklopíme a celú tortu natrieme zvyšným krémom. Zdobíme podľa chuti, prípadne len nastrúhanou čokoládou. Ja som tortu pripravila na oslavu 77 narodením.
Ideálne je tortu nechať cez noc v chladničke, aby všetky vrstvy korpusu poriadne “nasali” všetky ingrediencie a odležali sa.