Tento červený zázrak dokáže zafarbiť oblečenie, preto by ste pri príprave tohto koláča mali byť opatrní, alebo aspoň oblečení v tmavej farbe 🙂 Červená repa je naozaj skvelá zelenina, pozitívne vplýva na zrak, imunitu a činnosť žalúdka. Budete mať po nej pružnú a lesklú pleť.
Mohla by som určite pokračovať aj ďalej, ale prakticky vzaté, repa je super. Ak vám kedysi v školskej jedálni nechutila, čo verím – lebo ani mne, odporúčam tento koláč. Je lahodne čokoládový a tiež zároveň veganský, takže pokiaľ máte problém s mliečnymi výrobkami, vajíčkami… je úplne ideálny. Koláčik si môžete dopriať ako sladké raňajky, či dezert ku káve. Piekla som ho prvý raz do práce a zmizol za dopoludnie (odporúča ho 5 z 5 programátorov 🙂 ) .
Na prípravu budeme potrebovať:
- 230g sterilizovanej červenej repy (použila som tú od Gianny)
- 70 ml olivového oleja (môžete dať aj slnečnicový, kokosový…)
- 640g hladkej špaldovej múky
- 100g trstinového cukru (alebo kokosového cukru alebo iného sladidla)
- 30g holandského kakaa
- 50g čokolády (70% a viac)
- 100ml vody (alebo rastlinného mlieka)
- Pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- kokos na vysypanie formy
- ovocie na ozdobu, prípadne čokoláda na polevu
(ak máte chuť experimentovať pridajte chia, slnečnicové, ľanové semiačka, orechy, hrozienka, čokoľvek čo máte radi).
Postup:
TIP
Pre lepšiu chuť môžeme koláč poliať roztopenou čokoládou a ozdobiť sezónnym ovocím (ja som zvolila maliny, lebo ich mám najradšej). Ideálne je nechať koláčik trošku zatuhnúť (aj sa vám bude lepšie krájať), ale tá vôňa priamo po upečení priam láka ochutnať ihneď 🙂
Želám dobrú chuť 🙂
A ak si počítate kalórie a rozloženie bielkovín, sacharidov, tukov je tu aj malý report:
1 kúsok koláča (vyšlo mi ich 16- na obrázku z vizuálnych dôvodov menej 🙂 )
Leave a Reply