Milujem koláče s medom. Vždy sú vláčne a hebké. Je pravda, takmer vždy prasknú navrchu, ale na to existuje jednoduchý trik, polejeme ich. Prináša m vám dnes svoj najobľúbenejší medový koláč s čokoládou, ktorý tak jednoduchý na prípravu, že vám postačí postupne len hádzať suroviny do mixéra :).
A ak máte domáci med, určite použite ten, na výslednej chuti to neskutočne poznať.
Budeme potrebovať
![](https://femmes.sk/wp-content/uploads/1_suroviny.png)
- cesto: 100 g medu
- 200 g masla
- 100 g horkej čokolády (minimálne 50% kakaovej hmoty)
- 100 ml horúcej vody
- 2 vajíčka
- 1 lyžica kakaa
- 200 g hladkej múky (na obrázku chýba)
- 180 g cukru
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- poleva: 100ml medu + 100g horkej čokolády
Maslo si necháme zmäknúť – ale nie roztopiť. Ideálne vytiahnúť ho ráno a popoludní môžete začať s koláčom. Začneme šľahať v robote na vysokých otáčkach maslo s cukrom. Roztopíme si čokoládu, kým sa maslo šľahá (mikrovlnka alebo na sporáku). Maslo vyšľaháme do nadýchanej peny.
![](https://femmes.sk/wp-content/uploads/2_maslo_s_cukrom.png)
Pridáme po jednom vajcia, kakao a po lyžiciach pomaly aj sódu bikarbónu. Robíme to všetko pomaly, aby mala múka možnosť sa do cesta poriadne zapracovať a cesto nemalo biele škvrny. Nakoniec primiešame rozpustenú čokoládu a horúcu – skoro vriacu vodu.
![](https://femmes.sk/wp-content/uploads/4_čokolada.png)
Cesto poriadne premiešame a dáme do formy na pečenie – 20 cm priemer. Boky formy potrieme maslom. Pečieme vo vyhriatej rúre 40 až 50 minút. Ak nebudete do rúry nakúkať možno vám koláčik nepraskne ako mne 🙂
![](https://femmes.sk/wp-content/uploads/6_upecene.png)
Ale proti prasknutiu si uvaríme polevu – rozpustíme maslo, pridáme med a zahrejeme. Polejeme upečený koláč a necháme vychladnúť. Najlepšie však chutí ešte trošku teplý, vláčnosť medu ucítite hneď.
![](https://femmes.sk/wp-content/uploads/7_polejeme.png)
![](https://femmes.sk/wp-content/uploads/8_kolac-1.png)