Ľahké a rýchle jedlá sú najčastejšie hľadaným výrazom na internete, aspoň čo sa varenia týka. Stáť dlhé hodiny nad sporákom a premýšľať, čo ešte uvariť naozaj nie je zábava… A myslieť na to, aby jedlo bolo nutrične vyvážené je makačka. Ale preto sme tu my 🙂 a prinášame dnes perfektný šalát, ktorý pripravíte do pol hodinky. Šošovica je skvelá náhrada mäsa (pokiaľ ide o bielkoviny) a zároveň je aj skvelým zdrojom sacharidov. Prirátajte si skvelú chuť a nenáročnosť pri príprave a poďte s nami do kuchyne.
Budeme potrebovať (na 2 porcie)
- 85 g šošovice (prepláchnutej, namočenej)
- vývar (alebo vodu z uvarenej brokolice)
- 3 bobkové listy
- sušený tymián
- 85 g červenej cibule
- 40 g sušených rajčín
- 30 g nastrúhanej mrkvy
- 90 g tofu (údeného)
- olivový olej
- tamari (sójová omáčka)
Postup
Deň vopred (alebo aspoň pár hodín) si prepláchneme šošovicu a zalejeme studenou vodou. Neskôr ju zlejeme a dáme do hrnca s bobkovým listom, tymiánom a zalejem vývarom, prípadne použite vodu z brokolice (vždy keď varím brokolicu, vodu, v ktorej sa varila odložím do chladničky pre tieto prípady- nemusíte už používať soľ). Po tom, ako sa začne šošovica variť, nastavte kuchynské hodinky na 15 minút, uvarte ju domäkka a potom prepláchnite studenou vodou.
Medzitým ako sa šošovica varí si na panvici zahrejte lyžicu olivového oleja, opečte na nej cibuľu, pridajte mrvu, poduste, zalejte lyžicou alebo dvomi omáčky Tamari a pridajte sušené rajčiny a tofu. Pre ochutenie môžete použiť lahôdkové droždie, či údenú papriku. Zmes opekajte a ochutnávajte. Trvá to približne 15 minút (tak dlho, ako sa varí šošovica).
Vychladnutú šošovicu zimiešame so zmesou z panvice a podávame s bagetkou, prípadne opečenou tortilou. Dobrú chuť. 🙂
A pre tých, čo s nami počítajú kalórie 🙂
(šalát vyjde na 2 porcie)
1 porcia obsahuje: 307 kcal
bielkoviny: 20 g
sacharidy: 34 g
tuky: 7 g
vláknina: 3 g