• Recepty
  • Cestovanie
  • Fitness
  • Krása
  • Zdravie
  • Nezaradené
femmes.sk
Menu
  • Recepty
  • Cestovanie
  • Fitness
  • Krása
  • Zdravie
  • Nezaradené
Home  /  Recepty  /  Tradičný linecký jablčník
Recepty

Tradičný linecký jablčník

linecky_jablcnik

Tento koláč nám piekla babka, keď sme boli ešte deti. A nepoznám nikoho, komu by nechutil. Lahodné spojenie jabĺk a tak trochu “lineckého” cesta je niečo, čo si musíte pripomenúť z detstva. A ak ste ho náhodou ešte nejedli, poďte si ho s nami upiecť, to je základný recept, zvládne ho aj začiatočník.

Budeme potrebovať


korpus (budeme ho deliť na dve časti)

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g zmäknutého masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • 2 lyžice mlieka


na plnku

  • kilo jabĺk
  • 1 vanilínový cukor
  • škorica podľa chuti

Múku preosejeme, pridáme práškový cukor, prášok do pečiva, vajíčka a maslo izbovej teploty. Vezmeme si hák na miesenie cesta (alebo aj ručne ak chcete) a začneme spracúvať cesto. V robote to trvá do 5 minút, ručne asi 10. Ak je cesto príliš tuhé prilejte 2 lyžice mlieka (alebo aj jogurtu, zakysanky). Základom je kompaktné cesto, ktoré vložíme do chladničky, kým budeme chystať plnku.
Na plnku si očistíme jablká a postrúhame ich nahrubo. Zasypeme vanilínovým cukrom (1 alebo 2 ks podľa chuti) a prisypeme lyžičku škorice (alebo zase aj viac, ako vám chutí).
Cesto si rozdelíme na dve časti – osobne odporúčam odvážiť si ho a rozdeliť tak na dve presné polky. Vyvaľkáme jednu polovicu a dáme na plech (vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený). Pozatláčame (nie vždy vyjde hneď na 1x cesto veľkosti plechu, ale nič sa nedeje, pokojne doplňte a zatlačte, nikto nič neuvidí. Ak máte jablká dosť vodnaté, je dobré cesto posypať orechmi, aby nasiakli vodu a koláč nezvlhol. Na cesto navrstvíme jablká a prikryjeme druhým plátom cesta (mne to nevyšlo úplne dokonale, ale to zamaskujeme pred podávaním). Poprepichávame vidličkou, ako keď pečieme štrúdľu a dáme do vyhriatej rúry tak na 180 stupňov a cca 25 až 30 minút (podľa typu rúry). Cesto zružovie a vtedy je koláč hotový. Posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť v rúre.
Dobrú chuť!

suroviny na cesto zmiešame vo veľkej mise
cesto treba rozdeliť na 2 časti, ideálne úplne rovnaké
vtlačíme ho do pekáča
jablká si nastrúhame a zmiešame s cukrom a škoricou
nasypeme na cesto
druhou časťou koláč zakryjeme a poprepichujeme vidličkou
nedokonalosti “zacukrujeme” 🙂
a nakrájame
Tags: jablko jablkový koláč pečenie sladke pecenie
Posted on 21. mája 2020
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+
vločkové keksíky
Predchádzajúci článokVločkové keksíky (vegan)
tiramisu
Ďalší článokPravé talianske tiramisu

Súvisiace príspevky

  • machová torta

    Machová torta

    18. septembra 2020
    Celý článok
  • kokosovy kolac s mandarinkami

    Kokosový koláč s mandarinkami

    14. septembra 2020
    Celý článok
  • bezlepkový fit makovec

    Bezlepkový fit makovec

    8. septembra 2020
    Celý článok

Populárne články

  • Veganský koláč ž červenej repy Lahodný koláč z červenej repy
  • sacher kocky Sacherove kocky
  • salkovy kolac Koláč so salkom – pečieme zo zásob
  • linecky_jablcnik Tradičný linecký jablčník

Sledujte nás

Reklama




Vyhľadávanie

Kategórie

  • Cestovanie
  • Fitness
  • Krása
  • Nezaradené
  • Novinky
  • Recepty
  • Sponzorované
  • Zdravie
  • Recepty
  • Cestovanie
  • Fitness
  • Krása
  • Zdravie
  • Nezaradené
© Copyright 2016 femmes.sk
Nahor
Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s používaním súborov cookie .