Mak♥. Ja osobne zbožňujem makové koláče, torty, palacinky, makové mlieko aj zmrzlinu. Majú špecifickú chuť a aj stopy na zuboch :). Tento koláč som si pečiem často v nedeľu, keď mám chuť na niečo svieže k podvečernej káve. Mak je bohatý na vápnik, železo aj horčík- dokonca viac ako mliečne výrobky. My si ho urobíme vo veganskej verzii. Na prípravu je veľmi ľahučký, suroviny iba mixujeme a zmiešame:).
Budeme potrebovať:
Korpus
- 150 g ovsených vločiek
- 155 g cukety
- 10 g chia semiačok
- 50 g mak
- 50 g trstinový cukor (agáve, stévia- je to na vás :))
- 20 g lieskové oriešky
- 2 lyžičky škorice
- kypriaci prášok do pečiva
- lyžička sódy bikarbóy
- 25 g horkej čokolády (90%)
- 2 lyžice arašidového masla
- 200 ml kokosového mlieka (alebo iné rastlinné, prípadne voda)
- 10 g ľanové semiačka
- kokosový olej na vymazanie formy
- kokos na vysypanie formy
Tofu tvaroh
- 180 g bieleho tofu
- 1 lyžica kakaa
- 80 ml kokosového mlieka
Na ozdobu
- 250 g jahôd
Ako na to?
Na začiatok si nastrúhame cuketu najemno a pomixujeme ovsené vločky. Pokojne to môžete robiť v jednom mixéri- všetko aj tak budeme miešať spolu.. Mak si môžeme aj pomlieť, ale ja som ho dala iba chvíľu mixovať s ostatnými surovinami. Arašidové maslo si rozpustíme a postupne pridáme zvyšné suroviny. Ak je cesto príliš husté, zriedime ho vodou. Formu na pečenie vystelieme papierom na pečenie a boky vymažeme kokosovým olejom a vysypeme kokosom. Cesto nalejeme do formy a pečieme 40 minút na 170-180 stupňov.
Tofu tvaroh: znie to možno desivo na prípravu, ale v skutočnosti je to ešte jednoduchšie ako si myslíte. Biele tofu si vymixujeme a prilejeme k nemu mlieko a mixujeme ďalej do hladkej konzistencie. Pridáme kakao, premiešame a zmesou natrieme teplý korpus, ozdobíme jahodami a necháme vychladnúť. Tofu nám na koláči krásne zatuhne. Prípadne si korpus prerežte a natrite tvarohom vnútro koláča.
Dobrú chuť 🙂
Hodnoty koláča: 1 kúsok (koláč som rozkrájala na 16 kúskov)
117 kcal = 4,12 g bielkovín/ 12,5 g sacharidov/ 5,4 g tuk/ 3,4 g vlákniny
Leave a Reply