Sladké a chutné Vianoce máme každý rok, ale čo takto vymeniť suché pečivo a maslové koláče za niečo božsky lahodné? Možno netradičný recept na Vianoce, ale ručím za to, že všetkým bude chutiť. Lahodné spojenie šľahačky a ovocia vykúzli úsmev na tvári každému :). Taliansky dezert je ľahučký a zároveň krásne sladký.
Poďme na to, lebo mne sa už zbiehajú slinky 🙂
Budeme potrebovať:
- 350 ml šľahačkovej smotany
- 50 ml plnotučné mlieko
- 2 pláty želatíny
- 40 g kryštálový cukor
- vanilkový cukor, škoricový cukor, perníčkové korenie
Poleva: ovocie, cukor, škorica (a ak chcete aj alkohol)
Postup:
Želatínu dáme na tri minúty napučať do studenej vody. Do hrnca dáme smotanu, mlieko a cukor. Ak chceme panna cottu s príchuťou pridáme vanilkový cukor, alebo škoricový. Ja som vyskúšala aj perníčkové korenie a veľmi chutilo! Zahrejeme na 80 stupňov (alebo tesne pod bod varu) a odstavíme. Vmiešame želatínu, ktorá nám napučala a nalievame do misiek (silikónové, plastové, to je na vás).
Panna cotta musí tuhnúť niekoľko hodín, ideálne v noci. Po zatuhnutí na ňu nalejeme polevu.
Poleva z mrazeného ovocia je veľmi jednoduchá: na panvicu dáme cukor, mrazené ovocie podľa chuti (maliny odporúčam), posypeme škoricou a zalejeme troškou rumu. Keď nám zmes zhustne, odstavíme a necháme vychladnúť a nalejeme na tuhé panna cotty a môžeme podávať 🙂
Je to naozaj dobrotka, ktorú odporúčam všetkým. Šťastné, veselé, sladké a chutné Vianoce 🙂
Z tohoto množstva som urobila 4ks panna cotty, ale pokojne uberte a ujde sa aj 6 🙂
1ks / 333 kalórií
bielkoviny: 3,3 g
sacharidy 18 g
tuky: 27,5 g
vláknina: 0 g