Tak tak, pečieme zo zásob. Surovinu na klasickú bábovku sa doma nájdu vždy – ak niečo aj nie, vždy sa dá maslo zameniť za olej, polohrubá múka za hladkú a tak podobne. Aby vám víkendovú kávu osladil aj nejaký dobrý dezert, poďme si upiecť bábovku. Ale takú, akú robili aj naše babičky.
Budeme potrebovať: (1 hrnček ako odmerku)
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček mlieka (ak nemáte, dajte vodu)
- 1/2 hrnček oleja (ak nemáte, dajte maslo)
- kypriaci prášok
- vanilínový cukor
- kakao na zafarbenie
- hrozienka, rum
Vymiešame si vajcia s cukrom (kryštálový aj vanilínový) do hladkej bielej peny – trvá to asi 5 minút robotom (ručne som to radšej neskúšala 🙂 ). Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a na striedačku aj olej. Na záver nalejem do cesta asi 70ml rumu (amareto, akýkoľvek farebný voňavý alkohol). Vymastíme si formu maslom a vysypeme múkou – ale poriadne, akýkoľvek kúsok, na ktorý zabudneme sa nám pri pečení vypomstí a prilepí sa!
Do formy nalejeme polovicu cesta. Zvyšné cesto zafarbíme kakaom a nalejeme na biele cesto. Rúru máme vyhriatu na 170 stupňov a bábovku pečieme asi 50 minút. Upečená je vtedy, keď zapichneme špajdľu a vytiahneme ju suchú.
Fotopostup