Často sa mi stáva, že mám chuť na nejaký dobrý koláč, ale cesta do obchodu ma neláka. Vtedy kúzlim z toho, čo dom dal :). Vždy mám ako základ doma ovsené vločky, banán, jabĺčka a rastlinné mlieko. A s tým sa už dá niečo robiť. Tak, poďte so mnou na to 🙂
Základom koláča sú ovsené vločky. Jedávam ich každý deň, aj kvôli vysokému obsahu vlákniny. Sú chutné s príchuťou alebo aj bez. Kupujem ich na kartóny, ak sa mám priznať, a mám najradšej tie z Lidla. Ovsené vločky obsahujú celý rad ďalších živín – fosfor, draslík, vápnik, železo, zinok a mnohé iné, bez ktorých človek nemôže normálne fungovať. Plus majú v sebe bohaté množstvo živín – vlákninu, bielkoviny, komplexné sacharidy, zdravé tuky… Stručne a jednoducho: vločky by sme mali jedávať pravidelne.
Na cesto budeme potrebovať:
150 g ovsených vločiek (ja som mala miešané s hrozienkami)
1ks vajce
1 ks banán
100 ml rastlinného mlieka
30 g arašidového masla
lyžička sódy bikarbóny
200 ml gazdovského jogurtu
2 lyžice kakaa
2-3 lyžice medu na osladenie
Jablkový tvaroh
2 ks tvaroh (nízkotučný)
200 ml gazdovského jogurtu
jablko
škorica
Postup: banán si rozmačkáme vidličkou a zvyšné suroviny na cesto zmiešame vo veľkej miske (nemusíme nič mixovať, iba miešať), podľa potreby pridáme viac mlieka/vody. Formu na koláč vymastíme kokosovým olejom a vysypeme kokosom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 25 minút.
Jablkový tvaroh si pripravíme zmiešaním tvarohu, jogurtu a nastrúhaného jablka. Podľa potreby si osladíme medom a ochutíme škoricou, či nastrúhanou čokoládou.
Pečieme ešte 20 minút a koláč necháme vychladnúť.
Dobrú chuť 🙂
Leave a Reply