Naozaj milujem rôzne “moderné” koláče ako chesscake a brownies, ale čím si najviac získam návštevu je klasika. Obyčajné kysnuté cesto, dobrá ovocná náplň a zázrak je na svete. Tentokrát som “žmolenku alebo drobenku” spravila z orechov a cukru s maslom, čím si koláč získal nový rozmer. Poďte si ho vyskúšať upiecť.
Malý rozmer formy, budeme potrebovať
75 g polohrubej múky
75 gramov hladkej múky
1 žĺtok
30 g cukru
45 g masla
15 g droždia
100 ml mlieka
200g ovocie do náplne (bobuľové)
30 g mletých orechov
30 g hrubej múky
40 g masla
60 g cukru (práškový)
Múku preosejeme. Je to dôležité, aby sa vám cesto dobre miesilo. Pridám droždie, namrvené. Zalejeme troškou teplého mlieka a posypeme cukrom. Necháme 15 minút na teplom mieste. Ideálne teraz v týchto horúčavách použiť balkón 🙂 Potom primiešame žĺtok, cukor, maslo a mlieko. Robotom vymiesime cesto, ktoré sa bude odlepovať od strán misy. Zasypeme múkou a necháme hodinu alebo hodinu a pol kysnúť na teplom mieste.
Ovocie som si rozvarila, aby v sebe nemalo veľa vody a môžete ho zahustiť múkou alebo gustinom. Ochutíte medom, džemom alebo cukrom, čo vám viac sedí. Drobenko- žmolenka sa robí tak, že pomiešame orechy, múku cukor a nastrúhané maslo. Odložíme do chladničky.
Malý pekáč vymažeme maslom, vysypeme múkou. Naskynuté cesto poriadne ponaťahujeme na plech a spravíme vysoký okraj. Nalejeme plnku (nie horúcu) a zasypeme drobenkou. A šup s koláčom do rúry na 30 minút 180 stupňov. Mňam, klasika je na svete.