Sychravé jesenné dni si spájam s vôňou škorice. A keďže je priskoro na vianočné koláče a na balkóne sa mi stále kopia darované jablká, často s nimi pečiem aj varím. Tentokrát som neodolala lievancom, ktoré sa hodia kedykoľvek. Či ako zdravé raňajky alebo sladká večera. Celá príprava nezaberie ani hodinku (aj so zjedením). Tak šup do kuchyne!
Potrebujeme
210 g jabĺk (nakrájané na kocky
pol balíčka pudingu (vanilka)
škorica, flavdrops, sladidlo
60 g ovsených vločiek
1 ks vajce
10 ml olivového oleja
13 g medu
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
270 ml acidka (1%tuku)
90 g múky (mix polohrubá a hladká)
Jablká si nakrájame na kocky a zasypeme škoricou. Pokvapkáme flavdrops, prípadne aj vanilkovým cukrom. Dáme opiecť na panvici (alebo v hrnci). Podlejeme vodou a primiešame aj puding. Zmes zhustne a keď sa začne lepiť, ostavíme bokom.
Vločky, vajce, olej, med a acidko si spolu poriadne premiešame. Prisypeme múku s kypriacim práškou a necháme odpočívať pol hodiny. Rozohrejme panvicu, potrieme olejom a pomaly pečieme malé lievance. Opekáme z každej strany do zlata.
K lievancom pridáme jablkovo-pudingovú zmes a ozdobíme podľa chuti. Dobrú chuť.