Klasický recept, ktorý asi všetci dobre poznáme. Ale po prezštudovaní viacerých receptov, som si povedala, že vá, ukážem ten, ktorý používam ja. V jednoduchosti je krása a toto linecké pečivo si pripravíte veľmi ľahko a jeho chuť navodzuje Vianoce už teraz. Pripravte si len dobré maslo a kvalitný džem (a naozaj najlepší je domáci) a zvyšok vám poradíme. Pomery surovín si pamätám, lebo idú 3:2:1 . Ľahké, však?
Budeme potrebovať
-
300 g hladká múka
-
200 g masla
-
100 g práškový cukor
-
2 žĺtka
-
citrónová kôra
V robote alebo ručne si pripravte cesto. Maslo je dobré, ak má izbovú teplotu a je nakrájané na maličké kocky. Poriadne všetky suroviny premiešajte, aby sa spojili, ale dávajte pozor na to, aby ste cesto neprepracovali, mohlo by sa neskôr pri pečení lámať. Cesto dáme do chladničky na hodinu a potom ho vyvaľkáme.
Pripravíme si formičky- ja som použila guličky a srdiečka a vykrajujeme, ako vidíte na obrátzku. Pečieme pri nízkej teplote 160 stupňov aspon 15 minút. Po vychladnutí si koliečka a srdiečka zlepujeme džemom. Môžeme poprášiť práškovým cukrom. Ak budete linecké piecť až na vianočné sviatky, je lepšie zliepať cesto až deň pred. Ale ak ich zelpíte skôr, nič sa nestane, len zmaknú. Ja som prvú várku spravila teraz a ako píšem recept, polovica koláčikov je fuč 🙂
Všetkým želám dobrú chuť!