Vždy v sobotu pečiem. Koláč, chlieb, pizzu, skrátka vždy niečo miešam, ochucujem a potom to dám upiecť. Najčastejšie sú to koláče a sladkosti. Tentokrát padla voľba na mak, ktorý odkladám ešte z jarmoku. No a kto by nemal rád makové koláče? ♥
Trochu som to odľahčila a nespravila som klasické cesto, ale iba maličké cookies, ktoré nebudú mať v sebe zbytočný cukor a osladím ich len medom a ovocím. Ideálne ku káve alebo ako rýchla desiata, či olovrant.
Prečo by sme mali jesť mak? Nuž, dobrá otázka. Tlmí bolesti, jedna lyžička denne obsahuje odporúčanú dennú dávku minerálov. Nájdeme v ňom vitamíny B1, B2, B3, C, E, kyselinu listovú a patoténovú. Tiež železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, mangán alebo selén. A mohli by sme pokračovať ďalej! Ale hor sa radšej na pečenie :-).
Budeme potrebovať:
- 80 g vločky ovsené
- 100 g múka špaldová celozrná hladká
- 60 g mak mletý
- 50 g masla
- 2 lyžice medu
- prášok do pečiva
- škorica
- 1 jablko
- 1 banán
Postup:
Všetky suroviny si pomiešame. Jabĺčko nastrúhame a banán roztlačíme vidličkou. Z cesta tvarujeme maličké guľočky, ktoré kladieme na plech, ktorý sme si vymastili alebo vystlali papierom na pečenie. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút. Dobrú chuť. A ak budete piecť podľa našich receptov, určite nás označte na instagrame #peciemsfemmes.
Z cesta nám vyjde cca 20 väčších cookies, aj nebudete robiť väčšie guľky, aj viac.
Leave a Reply