Makrónky síce nie sú úplne tradičná vianočná sladkosť, ale sú malé chutné a potešia všetkých. Dokonca sú prirodzene bezlepkové a ak im dáte náplň napríklad džem, tak aj bezlaktózové.
Ich príprava je trošku makačka, ale jedno vám poviem, ten výsledok stojí za to, trošku si v kuchyni zamakať.
Budeme potrebovať

  • 1 hrnček mandľová múka
  • 1 hrnček práškový cukor
  • 1/4 kryštálového cukru
  • 2 bielky
  • kakao alebo farbiaca zmes
  • masacarpone, tvaroh, džem, jogurt, podľa chuti do náplne

Mandľovú múku si dáme do mixéra a snažíme sa poriadne rozsekať. Pridáme prášok do pečiva a mixujeme asi dve tri minúty. Zmes potom 3x (a musí to byť dodržané) preosejeme. Zmes musí byť dokonale jemnučká, použite preto husté sitko.

zmes musí byť preosiata, to je základ

Z dvoch bielok si vyšľaháme sneh. A keď začne hustnúť, po lyžiciach pomaly pridávame kryštálový cukor. Ďalšiu lyžicu pridáme až vtedy, keď je prvá v snehu rozpustená. Ak chcete makrónky farebné prilejte farbivo, či prisypte kakao.

A teraz tá najťažšia časť. Do snehu ručne zamiešame 1/3 našej práškovej zmesi. Nasypeme a po obvode misy, kde sú bielky premiešame. Jeden, dva razy a nakoniec v strede. Metóda sa volá “macronage”. Celú práškovú zmes takto do bielkov dostávame. Zmes, metóda “macronage”, aby sa múka a cukor pekne rozpustili. Výsledkom je hebučké cesto, ktoré dáme do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špicou.

Na plech si predkreslíme malé kolieska (je to taký menší štamperlík) alebo použijeme originál položku na pečenie makróniek. Cesto na predkreselné tvary nanášame a necháme zaschnúť (minimálne 45 minút). Odporúčam plechom aj tresnúť o stôl, vzduchové bublinky sa vytratia.

platí, čím menšie, tým lepšie, naozaj!

Pečieme 10 až 15 minút na 150 stupňoch.

Krém si pripravíme podľa chuti, buď len jednoduchý džem, či mascarpone vymiešané so šľahačkou alebo jogurtom. Vychladnuté makrónky natrieme plnkou z jednej strany a z druhej prilepíme druhý kúsok.
Skladujeme v chladničke.

TIP – ak vám makrónky popraskali, zrejme nebolo dobre vymiešané cesto. Ich odležanie je dôležité, lebo ak tak nespravíte, rozlejú sa vám po plechu. Odležanie tvorí krustu, ktorá zasychá – a makrónka v rúre už len krásne narastie.

naplnené makrónky
Elis

Share
Publikované
Elis

Recent Posts

Pánska členková obuv – ktorý model sa bude hodiť k zimnej bunde?

S nástupom chladného počasia je potrebné okrem šatníka vymeniť aj topánkovník. I keď je nosenie…

11 mesiacov pred

Pozrite sa na jesenné trendy spoločne s TATUUM! Zistite, aké oblečenie musíte mať v tejto sezóne

Jeseň nie je len o zlatých listoch a klesajúcich teplotách, ale je to tiež skvelá…

1 rok pred

Chcete lepšie vzdelanie, ale nemáte čas chodiť do školy? Študujte online

Nechať všetko a ísť si na niekoľko rokov zase sadnúť do školských lavíc je pre…

2 roky pred

Obľúbené topánky pre milovníčky minimalizmu na jar

Minimalizmus v móde znamená nakupovanie a skladanie jednotlivých kusov oblečenia v súlade s určitými pravidlami.…

2 roky pred

Pozor – nový trend! Najkrajšie kabelky pre rok 2023

Milovníčky tašiek, máme dobrú správu! Rok 2022 bol prakticky preplnený množstvom trendových doplnkov, ale tento…

2 roky pred

Praktické rady ako schudnúť po vianociach

Pravdepodobne ste počas vianočných sviatkov zjedli viac jedla ako zvyčajne a možno vás trápi pocit,…

2 roky pred