Kategórie: Nezaradené

Piškótová roláda – pečieme zo zásob

Ak ste ešte neskúšali piškótové cesto ako roládu, neviete o čo prichádzate :). Je lahodné, jemné, jedným slovom fantastické. A znovu je to taký recept, ktorý načrie len tým vašim zásobám, ktoré máte určite doma. Vajíčka sú taký základ, múka cukor tiež. Určite odporúčam použiť domáci džem ak máte, dodá roláde vláčnosť. Tvaroh sa nebojte použiť aj hrudkovitý, na chuti to nič nezmení, len ho poriadne vyšľahajte.
Budeme potrebovať

  • 5 vajíčok
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • 15 – 20 ml oleja
  • 1 džem
  • 250 g tvarohu
  • vanilínový cukor, hrozienka

Oddelíme žĺtka od bielok. Začneme si šľahať bielka. Po 3 minútach šľahania začneme pridávať cukor – ale postupne po lyžiciach. Jedna, nech sa poriadne zašľahá, druhá, až do pevného snehu, ktorý má krásne špičky. Znížime rýchlo v mixéri na minimum a začneme prihadzovať žĺtky. Znovu po jednom – zašľahá sa a až potom pridáme ďalšie. Po žĺtkoch nasleduje múka, ktorú pridáme po lyžiciach a na záver olej. Cesto je jemné a nadýchané.

Plech si vystelieme papierom na pečenie a cesto rovnomerne nalejeme – toto je dôležitá časť, aby sme mali roládu rovnú. Pečieme asi 30 minút na 150 stupňoch.

Korpus vytiahneme, necháme 2 minúty odležať, stiahneme z neho papier na pečenie – korpus podložíme jedným papierom a prikryjeme ho druhým a zrolujeme ešte teplé tak, ako bude roláda vyzerať.

Po 15 minútach vystrieme naspäť, spodný papier necháme, vrchný dáme bokom. Roládu potrieme džemom, pekne nahrubo a na vrch dáme tvaroh vymiešaný s cukrom a hrozienkami. Zarolujeme tak, ako sme to skúšali s cestom a necháme v chladničke aspoň 4 hodiny.

Krájame a pochutíme si – cesto je lahodné a vláčne a všetky chute sa nám krásne prepojili.

Fotopostup:

výsledné cestíčko na roládu
teplé zarolované cesto necháme odpočinúť
cesto natrieme džemom (nešetríme)
natrieme aj tvaroh s hrozienkami
zarolujeme (môžete rolovať na úzko alebo aj na široko)
a krájame
Elis

Share
Publikované
Elis

Recent Posts

Pánska členková obuv – ktorý model sa bude hodiť k zimnej bunde?

S nástupom chladného počasia je potrebné okrem šatníka vymeniť aj topánkovník. I keď je nosenie…

11 mesiacov pred

Pozrite sa na jesenné trendy spoločne s TATUUM! Zistite, aké oblečenie musíte mať v tejto sezóne

Jeseň nie je len o zlatých listoch a klesajúcich teplotách, ale je to tiež skvelá…

1 rok pred

Chcete lepšie vzdelanie, ale nemáte čas chodiť do školy? Študujte online

Nechať všetko a ísť si na niekoľko rokov zase sadnúť do školských lavíc je pre…

2 roky pred

Obľúbené topánky pre milovníčky minimalizmu na jar

Minimalizmus v móde znamená nakupovanie a skladanie jednotlivých kusov oblečenia v súlade s určitými pravidlami.…

2 roky pred

Pozor – nový trend! Najkrajšie kabelky pre rok 2023

Milovníčky tašiek, máme dobrú správu! Rok 2022 bol prakticky preplnený množstvom trendových doplnkov, ale tento…

2 roky pred

Praktické rady ako schudnúť po vianociach

Pravdepodobne ste počas vianočných sviatkov zjedli viac jedla ako zvyčajne a možno vás trápi pocit,…

2 roky pred