Recepty

Tradičný linecký jablčník

Tento koláč nám piekla babka, keď sme boli ešte deti. A nepoznám nikoho, komu by nechutil. Lahodné spojenie jabĺk a tak trochu “lineckého” cesta je niečo, čo si musíte pripomenúť z detstva. A ak ste ho náhodou ešte nejedli, poďte si ho s nami upiecť, to je základný recept, zvládne ho aj začiatočník.

Budeme potrebovať


korpus (budeme ho deliť na dve časti)

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g zmäknutého masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • 2 lyžice mlieka


na plnku

  • kilo jabĺk
  • 1 vanilínový cukor
  • škorica podľa chuti

Múku preosejeme, pridáme práškový cukor, prášok do pečiva, vajíčka a maslo izbovej teploty. Vezmeme si hák na miesenie cesta (alebo aj ručne ak chcete) a začneme spracúvať cesto. V robote to trvá do 5 minút, ručne asi 10. Ak je cesto príliš tuhé prilejte 2 lyžice mlieka (alebo aj jogurtu, zakysanky). Základom je kompaktné cesto, ktoré vložíme do chladničky, kým budeme chystať plnku.
Na plnku si očistíme jablká a postrúhame ich nahrubo. Zasypeme vanilínovým cukrom (1 alebo 2 ks podľa chuti) a prisypeme lyžičku škorice (alebo zase aj viac, ako vám chutí).
Cesto si rozdelíme na dve časti – osobne odporúčam odvážiť si ho a rozdeliť tak na dve presné polky. Vyvaľkáme jednu polovicu a dáme na plech (vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený). Pozatláčame (nie vždy vyjde hneď na 1x cesto veľkosti plechu, ale nič sa nedeje, pokojne doplňte a zatlačte, nikto nič neuvidí. Ak máte jablká dosť vodnaté, je dobré cesto posypať orechmi, aby nasiakli vodu a koláč nezvlhol. Na cesto navrstvíme jablká a prikryjeme druhým plátom cesta (mne to nevyšlo úplne dokonale, ale to zamaskujeme pred podávaním). Poprepichávame vidličkou, ako keď pečieme štrúdľu a dáme do vyhriatej rúry tak na 180 stupňov a cca 25 až 30 minút (podľa typu rúry). Cesto zružovie a vtedy je koláč hotový. Posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť v rúre.
Dobrú chuť!

suroviny na cesto zmiešame vo veľkej mise
cesto treba rozdeliť na 2 časti, ideálne úplne rovnaké
vtlačíme ho do pekáča
jablká si nastrúhame a zmiešame s cukrom a škoricou
nasypeme na cesto
druhou časťou koláč zakryjeme a poprepichujeme vidličkou
nedokonalosti “zacukrujeme” 🙂
a nakrájame
Elis

Share
Publikované
Elis

Recent Posts

Pánska členková obuv – ktorý model sa bude hodiť k zimnej bunde?

S nástupom chladného počasia je potrebné okrem šatníka vymeniť aj topánkovník. I keď je nosenie…

11 mesiacov pred

Pozrite sa na jesenné trendy spoločne s TATUUM! Zistite, aké oblečenie musíte mať v tejto sezóne

Jeseň nie je len o zlatých listoch a klesajúcich teplotách, ale je to tiež skvelá…

1 rok pred

Chcete lepšie vzdelanie, ale nemáte čas chodiť do školy? Študujte online

Nechať všetko a ísť si na niekoľko rokov zase sadnúť do školských lavíc je pre…

2 roky pred

Obľúbené topánky pre milovníčky minimalizmu na jar

Minimalizmus v móde znamená nakupovanie a skladanie jednotlivých kusov oblečenia v súlade s určitými pravidlami.…

2 roky pred

Pozor – nový trend! Najkrajšie kabelky pre rok 2023

Milovníčky tašiek, máme dobrú správu! Rok 2022 bol prakticky preplnený množstvom trendových doplnkov, ale tento…

2 roky pred

Praktické rady ako schudnúť po vianociach

Pravdepodobne ste počas vianočných sviatkov zjedli viac jedla ako zvyčajne a možno vás trápi pocit,…

2 roky pred