Makrónky síce nie sú úplne tradičná vianočná sladkosť, ale sú malé chutné a potešia všetkých. Dokonca sú prirodzene bezlepkové a ak im dáte náplň napríklad džem, tak aj bezlaktózové.
Ich príprava je trošku makačka, ale jedno vám poviem, ten výsledok stojí za to, trošku si v kuchyni zamakať.
Budeme potrebovať
![](https://femmes.sk/wp-content/uploads/makronnky_1.png)
- 1 hrnček mandľová múka
- 1 hrnček práškový cukor
- 1/4 kryštálového cukru
- 2 bielky
- kakao alebo farbiaca zmes
- masacarpone, tvaroh, džem, jogurt, podľa chuti do náplne
Mandľovú múku si dáme do mixéra a snažíme sa poriadne rozsekať. Pridáme prášok do pečiva a mixujeme asi dve tri minúty. Zmes potom 3x (a musí to byť dodržané) preosejeme. Zmes musí byť dokonale jemnučká, použite preto husté sitko.
![](https://femmes.sk/wp-content/uploads/preosejeme-1.png)
Z dvoch bielok si vyšľaháme sneh. A keď začne hustnúť, po lyžiciach pomaly pridávame kryštálový cukor. Ďalšiu lyžicu pridáme až vtedy, keď je prvá v snehu rozpustená. Ak chcete makrónky farebné prilejte farbivo, či prisypte kakao.
A teraz tá najťažšia časť. Do snehu ručne zamiešame 1/3 našej práškovej zmesi. Nasypeme a po obvode misy, kde sú bielky premiešame. Jeden, dva razy a nakoniec v strede. Metóda sa volá “macronage”. Celú práškovú zmes takto do bielkov dostávame. Zmes, metóda “macronage”, aby sa múka a cukor pekne rozpustili. Výsledkom je hebučké cesto, ktoré dáme do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špicou.
Na plech si predkreslíme malé kolieska (je to taký menší štamperlík) alebo použijeme originál položku na pečenie makróniek. Cesto na predkreselné tvary nanášame a necháme zaschnúť (minimálne 45 minút). Odporúčam plechom aj tresnúť o stôl, vzduchové bublinky sa vytratia.
![](https://femmes.sk/wp-content/uploads/male_tvary.png)
Pečieme 10 až 15 minút na 150 stupňoch.
![](https://femmes.sk/wp-content/uploads/upecene-1024x707.png)
Krém si pripravíme podľa chuti, buď len jednoduchý džem, či mascarpone vymiešané so šľahačkou alebo jogurtom. Vychladnuté makrónky natrieme plnkou z jednej strany a z druhej prilepíme druhý kúsok.
Skladujeme v chladničke.
TIP – ak vám makrónky popraskali, zrejme nebolo dobre vymiešané cesto. Ich odležanie je dôležité, lebo ak tak nespravíte, rozlejú sa vám po plechu. Odležanie tvorí krustu, ktorá zasychá – a makrónka v rúre už len krásne narastie.
![](https://femmes.sk/wp-content/uploads/mnam-1024x452.png)
![](https://femmes.sk/wp-content/uploads/hotovo-1024x576.png)